NEW

Wat is een wandbeugel en waarom heb je het voor nodig?

Als je ouder wordt of wat minder mobiel bent, dan kan het nog wel eens moeite kosten om op te staan vanaf het toilet. Het kan ook voorkomen dat je wat vaker je evenwicht verliest in de douche. Een wandbeugel zou dan een perfecte oplossing zijn! Maar wat is een...

Hoe realiseer ik een slaapkamer op de begane grond?

Als je een slaapkamer hebt op de begane grond, dan zou je voor altijd thuis kunnen blijven wonen. Dit is aantrekkelijk voor senioren en mensen die een verminderde mobiliteit hebben. Het is verstandig om hier al over na te denken voordat het echt nodig is. Het is...

Licht in huis halen: Hoe moet dat?

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe vaak je overdag het licht aandoet om comfortabel te kunnen wonen en werken? Niet alleen gaat je energierekening hier enorm van omhoog, je laat het natuurlijke daglicht ook nog eens onbenut, terwijl dit geheel gratis is. Het heeft...

Installeren van Domotica oplossingen

Heb je wel eens gehoord van Domotica oplossingen? Door middel van elektronica kun je het wonen in huis met deze oplossingen makkelijker maken. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de verlichting automatisch geregeld wordt, de verwarming vanzelf hoger gaat of een...

Hoe kan ik zelf drempels vervangen?

Een drempel is voor de meesten van ons een simpele verhoging in huis, we stappen er onbewust overheen. Dat geldt echter niet voor iedereen, de drempel kan namelijk een moeilijk te nemen hindernis zijn voor mensen die moeilijk ter been zijn of in een rolstoel zitten....

Hoe kan ik een doorgang verbreden in mijn woning?

Wil je een doorgang verbreden in je woning? Dat is een onderhoudsklus waar een hoop bij komt kijken. Niet alleen is het een hoop werk, je moet ook secuur en goed te werk gaan. De muur kan namelijk een draagmuur zijn. Het leggen van een latei is daarom onmisbaar om de...

Hoe moeten deuren verbreed worden en kan ik het zelf doen?

De deuren in jouw woning kunnen te smal zijn wanneer iemand in een rolstoel zit. Deuren verbreden is dan één van de aanpassingen die je in de woning moet doen om comfortabel en veilig thuis te kunnen blijven wonen. Er komt echter heel veel kijken bij het verbreden van...

Bediening van de zonwering

Tijdens de warme zomermaanden houdt zonwering, zoals rolluiken, de zon buiten, waardoor je woning beschermd wordt tegen oververhitting. Tijdens de koude wintermaanden zorgt de zonwering voor extra isolatie. Tussen het raam en de rolluik zit een luchtbuffer die zorgt...

Bediening gordijnen en rolluiken; waarop letten?

Elektrische gordijnen zijn een heel erg handige toepassing van domotica. Bij het plaatsen van elektrische gordijnen hoef je je stoel niet meer uit te komen om je gordijnen open of dicht te doen. Dit is ideaal als je wat minder mobiel bent. Welke types elektrische...

Een badkamer op de begane grond

Er kunnen verschillende redenen zijn om een badkamer op de begane grond van je woning te hebben. In een ideale situatie zou de badkamer zich bevinden op dezelfde verdieping als de slaapkamer én het leefgedeelte van het huis. In veel gevallen is dit niet het geval; de...

085 - 070 28 55

Hoe moet een binnendeur gemonteerd worden?

Wil je een binnendeur monteren? Als je dat nog nooit gedaan hebt, dan kan dat een vrij lastige klus zijn. Wij maken het makkelijker voor je, want in dit artikel kun je stap voor stap lezen hoe je dat zelf kunt doen. We beginnen natuurlijk bij het kiezen van de juiste deur. 

Wat voor soort binnendeur heb je nodig?

De eerste stap is om te bepalen wat voor deur je nodig hebt. Niet alleen moet je kijken naar het uiterlijk van de deur, maar ook of je een stompe of opdekdeur nodig hebt. Dit hangt af van het kozijn. Een stompe deur valt geheel weg in het kozijn, een opdekdeur zit gedeeltelijk op het kozijn. 

De deur of het kozijn opmeten

Als je de huidige deur gaat vervangen dan kun je de afmetingen ervan gebruiken wanneer je de nieuwe deur gaat aanschaffen. Wil je een geheel nieuwe deur van een ander type? Dan kun je het best de kozijnopening opmeten. Meet de hoogte en de breedte van het kozijn op twee verschillende punten. Zo kun je goed bepalen of de breedte en hoogte overal hetzelfde is. 

Ga je naar de bouwmarkt om de deur aan te schaffen? Kies dan voor een deur die maximaal drie cm hoger of breder is dan de maten die je nodig hebt. Dat voorkomt dat je enorme hoeveelheden hout moet wegschaven. 

Wat is de draairichting van de deur?

Als je de huidige deur vervangt dan staat de draairichting vast. De draairichting van de deur bepaal je als volgt: 

Ga aan de kant staan waar de deur naar toe opent. Aan welke kant zitten nu de scharnieren? Als ze aan de rechterkant zitten dan is het een rechtsdraaiende deur, en andersom een linksdraaiende deur. Als je een geheel nieuwe deur gaat kopen dan kun je tijdens het monteren zelf de draairichting bepalen. Het is verstandig om goed rekening te houden met de looproute door je woning. 

Haal de oude deur weg

De echte montage begint bij het weghalen van de oude deur. Schroef alle schroeven van de scharnieren los. Tik hierna de oude scharnieren uit het kozijn. 

De deur op maat schaven

Een nieuwe deur zal nooit meteen passen, deze zal eerst op maat geschaafd moeten worden. Een deur is niet geheel massief, daarom mag je niet meer dan 1 cm van de bovenkant en 2 cm van de onderkant afschaven. Gebruik de maten die je eerder hebt opgemeten. 

Voor een stompe deur geldt dat je 6 millimeter af moet schaven van de maximale gemeten breedte van de kozijnopening. Van de maximale hoogte van het kozijn moet je 3 millimeter afschaven. Een opdekdeur heeft andere maten nodig. Neem de kortst gemeten breedte van de kozijnopening en schaaf hier 1 cm van af. Voor de hoogte gebruik je de hoogste meting van het kozijn. 

Je kunt het best een werkbank gebruiken om te schaven. Leg de deur stevig neer en schaaf terwijl je naar achter loopt. Zo blijft de schaaf stabiel op het oppervlak. De kant van de deurkruk moet je iets schuin naar binnen afschaven zodat de deur goed zal sluiten. 

De scharnieren aftekenen

Zet de deur in het kozijn met een blokje onder de deur van 4 mm. Nu kun je precies aftekenen waar de scharnieren moeten komen. De scharnieren monteer je 10 tot 15 cm van de boven- en onderkant van de deur. Om te zorgen dat de deur vrij kan draaien moeten de scharnieren na montage ten minste 2 mm buiten het kozijn vallen. 

Leg de scharnieren op de deurzijde en teken af waar je moet gaan beitelen. Vergeet niet de dikte van het scharnier af te tekenen.

Hout voor de scharnieren wegbeitelen

Neem een hamer en beitel en tik eerst de gehele tekenlijn af. Zodoende kun je vanaf de zijkant heel goed al het hout wegtikken tussen de lijnen. Zorg ervoor dat de diepte gelijk is met de dikte van het scharnier. Schuur het gedeelte even op. 

De scharnieren monteren

Passen de scharnieren er goed in? Dan boor je nu gaten door de scharnieren om te zorgen dat het hout niet gaat splijten. Haal de scharnierpin uit het scharnier zodat je twee delen hebt. Het deel met de twee knoppen schroef je aan de deur vast. Het andere deel met drie knoppen bevestig je aan het kozijn. 

De deur monteren

Nu kun je de deur in het kozijn plaatsen. Dit doe je door de scharnieren te koppelen en met de pennen vast te maken. Deze pennen kun je met een beetje vaseline insmeren zodat ze soepeler glijden. Hierna kun je de deurkruk op de deur bevestigen. 

Deur laten monteren

Het is niet makkelijk om zelf een deur te monteren. Hopelijk kan bovenstaand stappenplan jou hierbij helpen. We kunnen ons echter goed voorstellen dat het voor sommige mensen niet mogelijk is om zelf een deur te monteren, bijvoorbeeld voor ouderen of mensen die minder mobiel zijn.

Heb je een nieuwe deur nodig en wil je deze laten monteren? Laat Gezellig Werkt Onderhoud jou dan van dienst zijn! Wij helpen mensen met allerlei klussen in en om het huis. Wij zorgen ervoor dat de nieuwe deur weer prachtig hangt, maar wij voeren ook andere klussen uit zoals het reinigen van mos van het dak, of tocht in huis tegengaan. Kunnen wij jou ergens mee helpen? Neem dan contact met ons op! 

Previous

Next

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *