Als de lente of de herfst is aangebroken vragen veel mensen zich af of het de juiste tijd is om de planten te snoeien. Wil je de tuin snoeien maar weet je niet zo goed hoe of wanneer? Er bestaat helaas niet één antwoord op de vragen hoe en wanneer. Er bestaan namelijk zoveel verschillende soorten planten. Die hebben allen een andere behandeling nodig. Daarnaast hangt het er helemaal vanaf wat de reden is waarom er gesnoeid moet worden.
In dit artikel kun je alles lezen over het snoeien van de tuin. We vertellen je de basisregels van het snoeien, wanneer bepaalde planten gesnoeid moeten worden en hoe je het eventueel zou kunnen uitbesteden. Want snoeien, dat kan nog best zwaar werk zijn voor sommige mensen.
Hoe moet ik de planten in mijn tuin snoeien?
Het snoeien van de planten in de tuin hoeft niet zo moeilijk te zijn, als je maar op de hoogte bent van enige basis regels. Als je rekening houdt met deze regels dan zullen de planten niet alleen de snoeibeurt overleven, ze zullen tevens groter groeien en mooier bloeien. Planten leven, dus als je ze op een slechte manier snoeit, dan raken ze gewond en kunnen zelfs doodgaan. Om dit te voorkomen moet je ten eerste gebruik maken van goed gereedschap om te snoeien. Een scherpe snoeitang is het best. Let er goed op of deze niet alleen scherp is, maar ook schoon. Als je de tak met een scherpe en schone snoeischaar afknipt, dan krijgen schimmels geen kans om de plant binnen te dringen. Een strak snoeivlak zal vrij snel helen.
Voordat je de plant gaat snoeien is het belangrijk om goed te kijken welke takken moeten worden weggehaald. Ga niet zomaar van start, zorg ervoor dat de plant, struik of boom zijn structuur houdt. Wil je een grote heester snoeien? Dan kun je dat het best zo diep mogelijk doen, dus tot bijna op de stam. Voor andere planten geldt dat je goed moet kijken waar de jonge scheuten aan de stam zitten. Als je net boven zo’n scheut snoeit dan zal deze verder groeien, de structuur van de plant blijft daardoor in takt.
Volle bomen of struiken hebben vaak takken die over elkaar heen groeien. Hierdoor schuren ze elkaar waardoor de takken verwond raken. Om te voorkomen dat er ziektes de plant of boom in kunnen dringen is het belangrijk om deze takken te verwijderen.
Wanneer moet ik mijn tuin snoeien?
De eerste tip die we je mee willen geven: Welk jaargetijde het ook is, ga nooit snoeien wanneer het vriest. De bomen, struiken of planten kunnen hier gewoon niet tegen. Wanneer je deze wel kunt gaan snoeien hangt veelal van de planten af. Voor de duidelijkheid bespreken we deze verschillende snoeiperiodes.Is het nodig om een boom te snoeien zoals de berk, druivenstruik, esdoorn, walnootboom en kastanjeboom? Doe dit dan kort voor de jaarwisseling. De sapstroom van deze bomensoorten komen namelijk al heel vroeg in het jaar op gang. Snoei je later dan kunnen deze wonden gaan bloeden en kan de boom dood gaan. Andere planten en bomen die je in de winter zou kunnen snoeien zijn alle bladverliezende bomen en heesters. De takken zijn nu namelijk goed te zien waardoor je goed kunt bepalen hoe de boom zijn structuur kan houden. Valt er geen eer te behalen aan een grote heester? Knip deze dan geheel terug tot op de grond.
Heb je een heester die na juni bloeit? Dan moet deze in het voorjaar gesnoeid worden, je kunt dit het beste doen na ijsheiligen. Andere planten die je in het voorjaar moet snoeien zijn de vlinderstruik, rozenstruiken en de lavendelplant. Als je deze voor de winter snoeit dan is er een grote kans dat de takken bevriezen. Daarnaast zijn er planten die na het bloeien gesnoeid moeten worden. Dat geldt voor voorjaarbloeiers zoals heesters en de jasmijn. Als je dat niet doet, of pas in het najaar of in de winter, dan zullen er geen bloemen in de planten komen.
Hoe kan ik het best een haag snoeien?
Voor hagen en gesnoeide heesters geldt dat deze één keer per jaar gesnoeid moeten worden. Je kunt dat het best na juni doen. Na de langste dag vertraagt namelijk de groei van planten. Wil je jouw mooie haag zo strak mogelijk houden en wil je vaker snoeien? Hou dan een snoeiperiode aan tussen mei en september. Stop met snoeien als mogelijke nachtvorst kan aantreden.
Sommige hagen kunnen enorm groot worden, drastisch terugsnoeien is dan wenselijk. Dit kun je veilig doen bij haagplanten zoals liguster, hulst en taxus, deze zullen in de loop van de tijd weer herstellen en uitlopen. Conifeersoorten hebben deze eigenschap echter niet. Snoei deze soorten daarom nooit te ver terug.
Tuin laten snoeien door Gezellig Werkt Onderhoud
Tuinieren kan een heerlijke bezigheid zijn, lekker in de frisse buitenlucht met planten bezig zijn. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen zijn nu eenmaal wat minder mobiel, of ontberen de kracht om het werk te doen. Snoeien kan namelijk nog best zwaar werk zijn. Is het nodig om jouw tuin te snoeien maar ben je er niet toe in staat? Besteed het dan uit, Gezellig Werkt Onderhoud kan jou daarbij helpen. Wij nemen al je snoeiwerk uit handen en zorgen dat jouw tuin er weer netjes uitziet. Heb je interesse of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!
Recente reacties