Woon jij al jarenlang in hetzelfde huis? Dan betekent jouw huis waarschijnlijk heel veel voor je. Het is jouw veilige plek, er liggen herinneringen, de kinderen zijn er opgegroeid en eigenlijk zou je er altijd wel willen blijven wonen. Maar wat nu als je wat ouder wordt en het huis is niet meer geschikt voor je? Gelukkig is daar een oplossing voor, namelijk levensloopbestendig verbouwen.
Als jij het huis ombouwt tot een levensloopbestendige woning, dan kun je er misschien wel voor altijd blijven. Maar wat houdt levensloopbestendig verbouwen in? Wat moet er allemaal gebeuren en kun je dat zelf doen? In dit artikel kun je er alles over lezen.
Wanneer is een woning levensloopbestendig?
Als je de term levensloopbestendige woning hoort, dan denk je misschien aan een gelijkvloerse bejaarden woning. Het houdt echter veel meer in. Wat belangrijk is voor een levensloopbestendige woning is dat deze dusdanig is aangepast, dat de bewoners daar hun hele leven zouden kunnen wonen. De aanpassingen die gedaan worden zorgen voor meer veiligheid en ook voor gebruikersgemak. Levensloopbestendige woningen zijn niet alleen voor senioren, maar kunnen ook voor jonge mensen zijn die invalide of minder mobiel zijn. De lichamelijke klachten of beperkingen zijn geen beperking meer voor het leven in een woning dat levensloopbestendig verbouwd is.
Waarom zou je jouw woning levensloopbestendig verbouwen?
Levensloopbestendige woningen worden steeds meer gebouwd. Deze nieuwbouwwoningen zijn geheel aangepast aan de beperkingen van senioren of invalide mensen. Zo zitten er bijvoorbeeld geen drempels in het gebouw, de woningen zijn vaak gelijkvloers of voorzien van een lift, er is een inloopdouche, steunbeugels, een aangepaste keuken en een anti-slipvloer. Deze nieuwbouwprojecten worden geheel ontworpen zodat de bewoners veilig en comfortabel kunnen wonen.
Veel mensen worden echter minder mobiel naarmate ze ouder worden. Ze hebben jarenlang in hun huis gewoond en zouden daar graag willen blijven. Levensloopbestendig verbouwen is voor deze mensen een hele goede oplossing. Jouw woning wordt dan dusdanig aangepast dat je er nog lang en veilig kunt blijven wonen. Bovendien is het een voordelige optie in plaats verhuizen naar zo’n nieuw project, want vaak zijn er in jouw woning slechts een paar aanpassingen nodig.
De voorbereidingen op levensloopbestendig verbouwen
Voordat je aan het verbouwen begint is het belangrijk om te weten wat er aangepast moet worden. De aanpassingen worden bepaald door de woning en door jouw beperkingen. Maak een rondje door het huis en bekijk in iedere ruimte waar je tegen problemen aanloopt.
De looproutes veilig maken
Voor een levensloopbestendige woning is het belangrijk dat de looproutes door het huis ruim en veilig zijn. Vallen is één van de grootste gevaren voor ouderen. Daarnaast is het voor invalide mensen van groot belang dat er geen drempels in de woning aanwezig zijn. Drempels verlagen is één aanpassing, je kunt tevens de vloer aanpassen, antislip voorzieningen aanbrengen en vloerkleden weghalen.
Aanpassingen in de keuken
Ook de keuken is een ruimte vol gevaren. Sommige ouderen vergeten nog wel eens dat ze iets op het gas hebben gezet, met brand als gevolg. Dit kun je voorkomen door een inductiekookplaat te installeren. Ook kastjes kunnen aangepast worden, bijvoorbeeld door zware dingen onderin te plaatsen.
De badkamer en het toilet aanpassen
De grootste aanpassingen worden vaak gedaan in de badkamer en in het toilet. Voor minder mobiele mensen zijn dit namelijk de plekken die praktische problemen en gevaar voor uitglijden opleveren. Onder andere een inloopdouche, eventueel een klapstoeltje in de douche, wandsteunen en antisliptegels zorgen ervoor dat je veilig gebruik kunt maken van douche en toilet.
De trap levensloopbestendig verbouwen
Eén van de grootste redenen waarom senioren en mensen die slecht ter been zijn verhuizen is de trap. Niet alleen kan het enorm vermoeiend zijn om de trap op te lopen, het levert ook gevaar op. Een val van de trap kan ernstige breuken veroorzaken of zelfs erger. Gelukkig is hier een oplossing voor; installeer een traplift!
De tuin aanpassen
De tuin is natuurlijk ook een onderdeel van jouw huis en een goede reden waarom je er wilt blijven. Het onderhouden van de tuin kan steeds moeilijker worden en een goed pad is erg belangrijk om veilig te kunnen lopen. Met de juiste aanpassingen kun jij echter gewoon blijven genieten van de tuin.
Maak gebruik van Domotica-oplossingen
Niet alle aanpassingen die je doet hoeven verbouwingen te zijn. Je kunt ook de kwaliteit en het gemak van wonen bevorderen door middel van Domotica-oplossingen. Dit zijn apparaten die taken in het huishouden van jou kunnen overnemen. Denk dan bijvoorbeeld aan een robotstofzuiger.
Levensloopbestendig verbouwen
Zou jij graag thuis willen blijven wonen, maar is jouw woning daar eigenlijk niet geschikt voor? Door levensloopbestendig te verbouwen los je deze problemen op. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat je deze verbouwingen of aanpassingen niet zelf kunt uitvoeren. Drempels vervangen, een nieuw pad in de tuin aanleggen of een traplift installeren is zwaar en lastig werk. Gezellig Werkt Onderhoud helpt jou hierbij, sterker nog; wij nemen alle zorg uit handen. Wij bekijken jouw woning en voeren alle nodige aanpassingen uit zodat je er nog heel lang kunt blijven wonen.
Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!
Recente reacties