NEW

Wat is een wandbeugel en waarom heb je het voor nodig?

Als je ouder wordt of wat minder mobiel bent, dan kan het nog wel eens moeite kosten om op te staan vanaf het toilet. Het kan ook voorkomen dat je wat vaker je evenwicht verliest in de douche. Een wandbeugel zou dan een perfecte oplossing zijn! Maar wat is een...

Hoe realiseer ik een slaapkamer op de begane grond?

Als je een slaapkamer hebt op de begane grond, dan zou je voor altijd thuis kunnen blijven wonen. Dit is aantrekkelijk voor senioren en mensen die een verminderde mobiliteit hebben. Het is verstandig om hier al over na te denken voordat het echt nodig is. Het is...

Licht in huis halen: Hoe moet dat?

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe vaak je overdag het licht aandoet om comfortabel te kunnen wonen en werken? Niet alleen gaat je energierekening hier enorm van omhoog, je laat het natuurlijke daglicht ook nog eens onbenut, terwijl dit geheel gratis is. Het heeft...

Installeren van Domotica oplossingen

Heb je wel eens gehoord van Domotica oplossingen? Door middel van elektronica kun je het wonen in huis met deze oplossingen makkelijker maken. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de verlichting automatisch geregeld wordt, de verwarming vanzelf hoger gaat of een...

Hoe kan ik zelf drempels vervangen?

Een drempel is voor de meesten van ons een simpele verhoging in huis, we stappen er onbewust overheen. Dat geldt echter niet voor iedereen, de drempel kan namelijk een moeilijk te nemen hindernis zijn voor mensen die moeilijk ter been zijn of in een rolstoel zitten....

Hoe kan ik een doorgang verbreden in mijn woning?

Wil je een doorgang verbreden in je woning? Dat is een onderhoudsklus waar een hoop bij komt kijken. Niet alleen is het een hoop werk, je moet ook secuur en goed te werk gaan. De muur kan namelijk een draagmuur zijn. Het leggen van een latei is daarom onmisbaar om de...

Hoe moeten deuren verbreed worden en kan ik het zelf doen?

De deuren in jouw woning kunnen te smal zijn wanneer iemand in een rolstoel zit. Deuren verbreden is dan één van de aanpassingen die je in de woning moet doen om comfortabel en veilig thuis te kunnen blijven wonen. Er komt echter heel veel kijken bij het verbreden van...

Bediening van de zonwering

Tijdens de warme zomermaanden houdt zonwering, zoals rolluiken, de zon buiten, waardoor je woning beschermd wordt tegen oververhitting. Tijdens de koude wintermaanden zorgt de zonwering voor extra isolatie. Tussen het raam en de rolluik zit een luchtbuffer die zorgt...

Bediening gordijnen en rolluiken; waarop letten?

Elektrische gordijnen zijn een heel erg handige toepassing van domotica. Bij het plaatsen van elektrische gordijnen hoef je je stoel niet meer uit te komen om je gordijnen open of dicht te doen. Dit is ideaal als je wat minder mobiel bent. Welke types elektrische...

Een badkamer op de begane grond

Er kunnen verschillende redenen zijn om een badkamer op de begane grond van je woning te hebben. In een ideale situatie zou de badkamer zich bevinden op dezelfde verdieping als de slaapkamer én het leefgedeelte van het huis. In veel gevallen is dit niet het geval; de...

085 - 070 28 55

Kan ik zelf het sluitwerk van een deur vervangen?

In en om het huis zijn er regelmatig klusjes te doen. Alles heeft nu eenmaal onderhoud nodig. Eén van de lastigste klusjes is voor velen het vervangen van het sluitwerk van een deur. Het is namelijk een vrij technische klus. Het is bovendien belangrijk dat het goed uitgevoerd wordt, want het sluitwerk zorgt ervoor dat jouw huis goed beveiligd is tegen inbraak. In dit blog kun je lezen wat we verstaan onder sluitwerk van een deur en hoe je het zelf zou kunnen vervangen. 

Wat is het sluitwerk van een deur?

Wanneer we kijken naar een voordeur, dan zien we de deur zelf, het sluitwerk en het hangwerk. Onder hangwerk verstaan we de scharnieren van de deur, het sluitwerk is het slot en een eventuele grendel. Met sluitwerk kun je iets afschermen, vandaar de uitdrukking achter slot en grendel. 

In de oude beschaving van de Egyptenaren werden de eerste sloten al gebruikt. Sloten zijn in de loop der jaren natuurlijk enorm ontwikkeld. Tegenwoordig bestaat er zeer geavanceerd sluitwerk om bezittingen te beveiligen. Denk dan aan digitale- en computergestuurde middelen op basis van gezichtsherkenning of via een vingerafdruk. 

Een grendel wordt niet vaak meer gebruikt, misschien ken je ze nog als de metalen hendel aan de tuindeur. Na het sluiten van de deur beweeg je de hendel in de houder om een deur vast te zetten. 

Waar dient sluitwerk voor?

Sluitwerk houdt onbevoegden uit je huis. Het is daarom belangrijk dat het sluitwerk in orde is. Met goed sluitwerk zorg je dat inbrekers moeilijk je woning in kunnen komen, daarnaast schrikt het ze ook af. Een inbreker kiest liever voor een woning waar het hang- en sluitwerk minder van kwaliteit is. 

Natuurlijk is het belangrijk om altijd je huis goed af te sluiten als je op pad gaat. Je kunt het best kiezen voor sluitwerk dat gecertificeerd is met politiekeurmerken zoals een SKG-certificering. Een populaire manier van inbrekers om een slot open te krijgen noemt men kerntrekken. De inbrekers verwijderen dan de cilinder van het slot met een speciaal instrument. Moderne cilindersloten zijn hier tegen beveiligd, ze kunnen op deze manier niet meer opengemaakt worden. 

Hoe kan ik het sluitwerk van een deur vervangen?

Het slot van een deur slijt door gebruik, daarom moet sluitwerk één keer in de zoveel tijd vervangen worden. Het kan dat het slot niet meer goed functioneert, maar het slot kan natuurlijk ook verouderd zijn, en daarom minder veilig. 

De meeste deuren zijn tegenwoordig voorzien van een insteekslot. Het vervangen van het insteekslot werkt als volgt:

Meet het oude insteekslot op

Als eerste ga je de lengte van de cilinder opmeten. Hiervoor open je de deur. Bekijk nu het slot vanaf de zijkant. Aan de onderkant van de cilinder bevindt zich de stelschroef. Vanaf dit punt begin je te meten tot het eind van de fitting. Doe dit vanaf de binnenkant en de buitenkant, noteer deze lengtes. De totale lengte bepaalt de grootte van de nieuwe sluitcilinder. 

De oude cilinder verwijderen

Nu is het tijd om de stelschroef los te draaien en volledig te verwijderen. Door de sleutel ongeveer 20 graden te draaien kun je nu de oude cilinder in zijn geheel uit het slot halen. 

Verwijder de deurplaat

Als de cilinder eruit is moet je de deurhendel en de deurschild verwijderen. Als je een afzonderlijk geplaatst deurschild hebt, dan moet je alle schroeven losdraaien om de hardware te verwijderen. Het hangt een beetje van het merk af hoe de beschermende fittingen zijn bevestigd. In de gebruiksaanwijzing kun je lezen hoe deze losgemaakt moeten worden. 

Verwijder het oude insteekslot

Is de deurschild verwijderd? Dan moet je nu twee schroeven van het slot losdraaien, ze zitten aan de boven- en onderkant. Als de schroeven verwijderd zijn dan kun je het gehele slot eruit halen.

binnendeur installeren

Nieuw sluitwerk in de deur plaatsen

Alles gaat nu eigenlijk in omgekeerde volgorde. Plaats dus eerst het nieuwe slot in de deursponning. Draai de bovenste en onderste schroeven vast. 

Maak de bevestigingsfittingen vast

Bevestig nu weer de verwijderde fittingen en plaats de deurschild met de deurknop op zijn plek. Als de deurknop los bevestigd moet worden, dan doe je dat met een zeskantschroef aan de onderkant. 

Plaats de cilinder en draai de stelschroef vast

De cilinder plaats je nu in het slot. Doe dit volgens de waarden die je tijdens het verwijderen hebt vastgesteld. Draai nu met de sleutel in het slot om te testen of het werkt. Werkt het naar behoren? Dan draai je de stelschroef vast. 

Sluitwerk van een deur laten vervangen

Het sluitwerk van een deur vervangen is geen eenvoudig klusje. Het is niet voor niets dat daar specialistische bedrijven voor bestaan. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je het zelf zou kunnen doen. Wij raden echter aan om het vervangen van het sluitwerk uit te besteden aan mensen die er verstand van hebben, zoals Gezellig Werkt Onderhoud.

Is het sluitwerk van jouw woning nodig aan vervanging toe? Heb je verouderd sluitwerk dat niet zo veilig meer is of werkt het niet meer naar behoren? Met al onze kennis en kunde zorgen wij dat het slot van jouw deur weer goed functioneert en bovendien inbrekers buiten houdt. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact op met Gezellig Werkt Onderhoud! 

Previous

Next

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *