NEW

Wat is een wandbeugel en waarom heb je het voor nodig?

Als je ouder wordt of wat minder mobiel bent, dan kan het nog wel eens moeite kosten om op te staan vanaf het toilet. Het kan ook voorkomen dat je wat vaker je evenwicht verliest in de douche. Een wandbeugel zou dan een perfecte oplossing zijn! Maar wat is een...

Hoe realiseer ik een slaapkamer op de begane grond?

Als je een slaapkamer hebt op de begane grond, dan zou je voor altijd thuis kunnen blijven wonen. Dit is aantrekkelijk voor senioren en mensen die een verminderde mobiliteit hebben. Het is verstandig om hier al over na te denken voordat het echt nodig is. Het is...

Installeren van Domotica oplossingen

Heb je wel eens gehoord van Domotica oplossingen? Door middel van elektronica kun je het wonen in huis met deze oplossingen makkelijker maken. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de verlichting automatisch geregeld wordt, de verwarming vanzelf hoger gaat of een...

Hoe kan ik zelf drempels vervangen?

Een drempel is voor de meesten van ons een simpele verhoging in huis, we stappen er onbewust overheen. Dat geldt echter niet voor iedereen, de drempel kan namelijk een moeilijk te nemen hindernis zijn voor mensen die moeilijk ter been zijn of in een rolstoel zitten....

Hoe kan ik een doorgang verbreden in mijn woning?

Wil je een doorgang verbreden in je woning? Dat is een onderhoudsklus waar een hoop bij komt kijken. Niet alleen is het een hoop werk, je moet ook secuur en goed te werk gaan. De muur kan namelijk een draagmuur zijn. Het leggen van een latei is daarom onmisbaar om de...

Hoe moeten deuren verbreed worden en kan ik het zelf doen?

De deuren in jouw woning kunnen te smal zijn wanneer iemand in een rolstoel zit. Deuren verbreden is dan één van de aanpassingen die je in de woning moet doen om comfortabel en veilig thuis te kunnen blijven wonen. Er komt echter heel veel kijken bij het verbreden van...

Bediening van de zonwering

Tijdens de warme zomermaanden houdt zonwering, zoals rolluiken, de zon buiten, waardoor je woning beschermd wordt tegen oververhitting. Tijdens de koude wintermaanden zorgt de zonwering voor extra isolatie. Tussen het raam en de rolluik zit een luchtbuffer die zorgt...

Bediening gordijnen en rolluiken; waarop letten?

Elektrische gordijnen zijn een heel erg handige toepassing van domotica. Bij het plaatsen van elektrische gordijnen hoef je je stoel niet meer uit te komen om je gordijnen open of dicht te doen. Dit is ideaal als je wat minder mobiel bent. Welke types elektrische...

Een badkamer op de begane grond

Er kunnen verschillende redenen zijn om een badkamer op de begane grond van je woning te hebben. In een ideale situatie zou de badkamer zich bevinden op dezelfde verdieping als de slaapkamer én het leefgedeelte van het huis. In veel gevallen is dit niet het geval; de...

Bad vervangen door inloopdouche; waar moet je aan denken?

Als je badkamer te klein is om een extra douche te plaatsen naast het bad, dan kun je ervoor kiezen om het bestaande zitbad af te breken en deze te vervangen door een inloopdouche. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen; een inloopdouche heeft namelijk...

085 - 070 28 55

Licht in huis halen: Hoe moet dat?

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe vaak je overdag het licht aandoet om comfortabel te kunnen wonen en werken? Niet alleen gaat je energierekening hier enorm van omhoog, je laat het natuurlijke daglicht ook nog eens onbenut, terwijl dit geheel gratis is.

Het heeft vele voordelen om daglicht binnen te halen in je woning. Je krijgt er allereerst meer wooncomfort door, want je huis wordt continu verlicht. Daarnaast zorgt het voor een bijzondere dynamiek, het licht verandert namelijk de hele dag door. Maar hoe krijg je nu voldoende daglicht binnen? In dit blog helpen we je een handje op weg.

Manieren om meer natuurlijk licht in je woning te krijgen

Er zijn verschillende manieren om meer daglicht in je woning te krijgen. We noemen de belangrijkste.

Het ontwerp van de woning

Allereerst is er een belangrijke rol weggelegd voor de architect. In hoeverre er licht van buiten naar binnen kan schijnen wordt bepaald door het ontwerp van de woning. Het is belangrijk om hier een goed evenwicht in te vinden. Veel zonlicht is fijn in de winter, maar in de zomer kan het zorgen voor ongewenste warmteontwikkeling. Je zou hiervoor als oplossing zonneschermen aan de buitenkant van je woning kunnen laten aanbrengen.

Lichtkoepels

Lichtkoepels zorgen, in vergelijking met gewone ramen, voor meer lichtinval. In een ideale situatie zitten ze in het ontwerp van je woning geïntegreerd, maar het is ook mogelijk om ze bij een renovatie in te bouwen. De meeste lichtkoepels zijn van plexiglas gemaakt. Dit is sterker dan gewoon glas.

Lichtkoepels zijn er in enkel-, dubbel- of driewandige uitvoering. Daarnaast kun je ook nog onderscheid maken tussen heldere en opalen koepels. Een opalen koepel is melkwit en laat dus iets minder licht door. Het voordeel hiervan is dat het op een aangename manier licht verspreidt zonder harde schaduwen. Binnenkijken wordt ook onmogelijk gemaakt door opalen koepels.

Lichtstraten

Een aaneenschakeling van meerdere lichtkoepels; zo kun je een lichtstraat het beste omschrijven. Het gaat vaak om verschillende segmenten glasvlakken, die op het dak van een woning geplaatst worden onder een hoek. Je kunt hiermee een aanzienlijke lichtinval bereiken in een groot deel van de woning.

Dakvensters

In vergelijking met gewone ramen kunnen dakvensters zorgen voor meer lichtinval. Het is de meest voor de hand liggende oplossing voor woningen met een hellend dak. Je dient wel met een aantal zaken rekening te houden als je een dakvenster wilt (laten) plaatsen, zoals de seizoenen en de oriëntatie van de woning.

daglicht thuis

7 tips voor meer daglicht in je woning

Niet alleen is een goed doorlicht huis goed voor je wooncomfort en je gezondheid, je energierekening wordt er ook blij van. De volgende praktische tips helpen je om meer daglicht in je woning te creëren.

Laat de ramen doorlopen tot op de vloer: Op deze manier krijg je een groot lichtbereik en dit zorgt voor meer ruimtegevoel in huis.

Oriënteer ramen zoveel mogelijk naar de zon: Zorg ervoor dat de ramen in de zuidelijke gevel van je huis geplaatst worden in de leefruimte. Dit zorgt allereerst voor extra veel licht, maar ook in de winter zorgt dit voor extra warmte. Als het mogelijk is, probeer dan om aan alle kanten van je woning licht naar binnen te laten schijnen.

Hou slaapkamerramen klein: Het is absoluut geen meerwaarde om grote ramen te hebben in je slaapkamer. In de zomer zorgen ze ervoor dat de slaapkamer snel oververhit raakt, terwijl het in de winter juist veel kou binnenlaat.

Werk met reflecterende en transparante interieurelementen: Je krijgt meer licht in huis door het licht dat via de ramen naar binnen valt zo diep mogelijk je huis binnen te trekken. Je kunt dit bereiken door het plaatsen van een grote spiegel of glazen wand.

Kies voor ramen met uitzicht: Het leidt het zicht naar buiten en zorgt voor interessante gezichtspunten.

Plaats ramen in het verlengde van de looprichting: Je kunt dit bijvoorbeeld op het einde van een gang doen. Dit zorgt voor een naar buiten gericht gevoel en meer openheid.

Meer licht in huis? Laat Gezellig Werkt Onderhoud helpen!

In dit blog heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is om voldoende daglicht te krijgen in je woning. Ook hebben we je een aantal tips gegeven hoe je dit voor elkaar zou kunnen krijgen. Wil je meer licht in je woonvertrekken, maar heb je geen idee hoe je het aan moet pakken? Gezellig Werkt Onderhoud kan helpen!

Gezellig Werkt Onderhoud is er speciaal voor senioren en mensen die wat minder mobiel zijn. We kunnen helpen met allerlei klussen in en rondom het huis, zoals bijvoorbeeld het creëren van meer licht in huis. Wil je hier meer informatie over? Of ben je benieuwd wat we nog meer voor je zouden kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Previous

Next

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *