Levensloopbestendige woning is een term die niet erg bekend is bij jonge mensen. Als je echter ouder wordt, of beperkingen hebt, dan zul je de term waarschijnlijk wel kennen. Voor deze mensen zijn de levensloopbestendige woningen namelijk bedoeld. Door huizen levensloopbestendig te ontwerpen of verbouwen kunnen mensen in principe hun hele leven in de woning blijven wonen. Dit ondanks de lichamelijke beperkingen die ze hebben.
Ben jij geïnteresseerd in een levensloopbestendige woning, voor jezelf of voor een familielid? Wil je weten wat er dan anders is aan zo’n woning? Misschien wil je weten of je zelf een woning levensloopbestendig kunt verbouwen? In dit artikel nemen we je mee door de levensloopbestendige woning en vertellen we je wat de woning nodig heeft om veilig te kunnen wonen.
De vloeren van de levensloopbestendige woning
Eén van de belangrijkste onderdelen van de levensloopbestendige woning is de vloer. Om te zorgen dat iemand zich gemakkelijk door huis kan verplaatsen is het verstandig om te zorgen voor een gelijkmatige vloer. Het meest geschikte materiaal voor de vloer is rubber. Er bestaan speciale rubberen vloeren die ontwikkeld zijn met het oog op ouderen.
In een levensloopbestendige woning horen geen opstapjes of drempels waar bewoners over zouden kunnen vallen. Tevens is het belangrijk om drempels weg te nemen zodat mensen in een rolstoel er geen last van hebben, drempels kunnen er namelijk voor zorgen dat de rolstoel naar achter omslaat.
Gelijkvloers of een trap?
Het zou natuurlijk ideaal zijn wanneer senioren in een gelijkvloers huis kunnen wonen. Een woning waar alle voorzieningen op dezelfde verdieping aanwezig zijn. De trap levert namelijk veel gevaar op voor ouderen. De trap oplopen is niet alleen zwaar, helaas vallen er jaarlijks ook veel ouderen van de trap, met alle gevolgen van dien. Heb je geen gelijkvloerse woning, maar een trap naar de bovenverdieping? Dan zijn er twee mogelijkheden om dit levensloopbestendig aan te passen:
- Een slaapkamer en badkamer op de begane grond realiseren;
- Een traplift installeren.
Voor een slaapkamer en badkamer op de begane grond moet er natuurlijk wel ruimte genoeg zijn op de benedenverdieping. Heb je dat niet? Dan is een traplift een goede oplossing en een veilige manier om de bovenverdieping te bereiken. Trapliften zijn duur, maar je kunt ze tegenwoordig ook tweedehands aanschaffen.
De keuken van de levensloopbestendige woning
Voor de keuken van de levensloopbestendige woning is het vervangen van het gasfornuis het belangrijkst. Wanneer mensen ouder worden dan willen ze nog wel eens vergeten dat ze iets op het fornuis hebben staan, zoals een pannetje met melk. Het gebeurt ook vaak dat mensen vergeten om het gas uit te schakelen na het koken. Dit zorgt natuurlijk voor brandgevaarlijke situaties. Vervang daarom het gasfornuis met een fornuis met inductieplaten.
Een levensloopbestendige keuken is daarnaast slim ingericht. Dat betekent dat er rekening is gehouden met degene die er woont of gaat wonen. Zware artikelen staan niet in hoge kasten, of er wordt alleen maar gebruik gemaakt van lage kasten zodat iemand in een rolstoel overal goed bij kan komen.
De badkamer en het toilet
De badkamer en het toilet zijn ruimtes die veel aanpassingen nodig hebben als je levensloopbestendig gaat verbouwen. Praktisch is het toverwoord, dat betekent geen onnodige aankleding, maar juist zoveel mogelijk ruimte behouden om te bewegen. De levensloopbestendige badkamer heeft een douche, een hangende wasbak, enkele steunbeugels en het liefst een opklapbaar douchezitje met armsteunen. De verlichting is ook erg belangrijk, maak geen gebruik van sfeerverlichting, maar zorg ervoor dat overal voldoende licht aanwezig is. Een verzorger of verpleger moet jou misschien ooit komen helpen, voldoende ruimte en licht is dan gewenst. De vloer kan in de badkamer erg glad worden, de tegels moet je daarom voorzien van een speciale laag antislip. In de douche zelf kun je het best extra stickers met antislip aanbrengen.
Voor het toilet geldt eigenlijk hetzelfde als de badkamer; ruimte, goede verlichting, geen onnodige tierelantijnen. Het liefst een sta-op-toilet, anders steunbeugels aan beide muurkanten van het toilet.
De tuin levensloopbestendig aanpassen
De tuin is natuurlijk ook onderdeel van het huis. Als je ouder wordt wil je vanzelfsprekend blijven genieten van de buitenlucht, een tuin is daar ideaal voor. Het is echter belangrijk dat een ouder iemand, of een persoon met een verminderde mobiliteit, zich goed en veilig kan verplaatsen door de tuin. Daarom is een gelijkmatig en stevig pad belangrijk. Senioren hebben vaak niet veel energie meer om de tuin te onderhouden. Je kunt daarom het best kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Dit kun je bereiken door gebruik te maken van veel tegels in combinatie met hoge borders met kruipende planten.
Een levensloopbestendige woning laten realiseren door Gezellig Werkt Onderhoud
In dit artikel heb je kunnen lezen hoe een levensloopbestendige woning eruit zou moeten zien. Ben je wat ouder aan het worden en zou je graag thuis blijven wonen? Moet jouw woning daarvoor aangepast worden? Heb je ouders of familieleden die ook wel een levensloopbestendige woning kunnen gebruiken? Laat Gezellig Werkt Onderhoud jou dan van dienst zijn! Wij helpen mensen met allerlei soorten onderhoudsklussen in en om het huis en richten ons daarbij vooral op senioren.
Het verbouwen van een woning, zodat deze levensloopbestendig is, kan een hoop werk zijn. Besteed het daarom uit aan ons. Wij zorgen ervoor dat je nog jaren veilig en met veel plezier thuis kunt blijven wonen. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!
Recente reacties